Videoškolení

Rekvalifikační kurzy

eShop

Semináře

Ke stažení

Financování nemovitostí

Financování nemovitostí

[22.12.2006, , ]

Bydlet v příjemném prostředí chce asi většina z nás. Řešíte financování nemovitosti? Víte, že ÚROKOVÁ SAZBA NENÍ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ při výběru vhodného finančního produktu?


Co hodnotit u finančních produktů

Většina lidí směřuje první otázku při financování nemovitostí na úrokovou sazbu. Ostatní poplatky je většinou nezajímají. Přitom hrají velmi důležitou roli v ceně nemovitosti.

Poplatek za vedení účtu

Uvědomte si, že financování nemovitosti je většinou v horizontu 15 let. Pokud je tedy poplatek za vedení účtu 200 Kč měsíčně * 12 měsíců * 15 let = tento poplatek vás bude stát 36.000 Kč. A to neberu v potaz případné zdražování poplatků.

Poplatek za proplácení faktur

U financování nemovitostí se většinou jedná o bezhotovostní platební transakce. V praxi to funguje tak, že například zajdete do prodejny obkladů a koupíte si 20 m2 dlažby. Dostanete od prodejce fakturu a tu zanesete do banky. Banka fakturu proplatí a vydá vám potvrzení o úhradě, který zpětně zanesete do prodejny, kde Vám zboží vydají. Po čase zjistíte, že potřebujete ještě 2 m2 krytiny a celý proces opakujete.

Málokdo si však uvědomuje, že většina bank si účtuje poplatky za proplácení faktur a ty mohou být i 500 Kč za ks. Pokud si tedy necháte bankou proplatit 2 m2 krytiny a jeden m2 stojí např. 200 Kč, pak zaplatíte 2 m2 * 200 Kč = 400 Kč + 500 Kč poplatek za proplacení faktury. Celkem Vás tedy vyjde nákup na 900 Kč.

Při financování nemovitosti svépomocí uhradíte v průměru 150 faktur. Tento poplatek vás tedy může stát 75.000 Kč.

Úroková sazba

Nabídka bank se při financování nemovitostí v úrokové sazbě liší většinou v desetinách procentního bodu a na výslednou cenu úvěru má tento rozdíl mnohdy minimální vliv. Důležitá je navíc doba fixace (doba, po kterou vám banka garantuje, že nebude úroky měnit) úroku. Následně může banka úrok přepočítat a měsíční splátka se může lišit o stovky i tisíce korun.

Ještě si myslíte, že je při financování nemovitostí úroková sazby nejdůležitější?

Přehled finančních produktů

Související články

Americká hypotéka


Získejte výhodnější podmínky

Při předložení klientské karty dostanete u obchodních partnerů tohoto projektu výhodnější podmínky.



Napište nám


Pole označená (*) musíte vyplnit.

*

*

*

*

*

*

*

*

Ověřovací kód *


Nejčtenější