Videoškolení

Rekvalifikační kurzy

eShop

Semináře

Ke stažení

Brainstorming

Brainstorming

[08.04.2013, , Jaroslav Kovář]

Hledáte řešení dané situace? Jednou z variant, jak najít optimální řešení je brainstorming. Občas se používá překladový význam bouře mysli. Naučte se brainstorming používat a zjistíte, že téměř každá situace má řešení.


Brainstorming – definice problému

Jedna společnost zabývající se prodejem oděvů řešila problém. Stávající prodejna byle ve čtyřech patrech. Klient vyjel výtahem do vrchního patra a postupně si prošel celý obchod směrem dolů. Potíž byla v tom, že výtah jezdil pomalu a klienti na něj nebyli ochotni čekat. Firma tak přicházela o zisk a potřebovala najít řešení. K tomu použila brainstorming.

Brainstorming – aplikace

Byl svolán workshop a jeho součástí byl právě brainstorming. Tato technika je rozdělena na 3 části:

  1. definice situace k řešení
  2. brainstorming
  3. analýza řešení

Část brainstorming probíhá tak, že se všichni snaží navrhovat v krátkém časovém sledu pokud možno co nejvíce řešení. I taková, která se zdají být nesmyslem. V této části je nutné aby brainstorming nesklouznout k okamžité diskuzi s hodnocením zda daný návrh má nebo nemá smysl. Brainstorming může tedy produkovat podobné návrhy:

- postavíme ještě jeden výtah
- uděláme jezdící schody
- vybouráme výtah a uděláme nový
- dáme tam zrcadlo
- dáme tam televizi
- postavíme tam baviče
- budeme tam dělat předváděčky
- apod.

Brainstorming – analýza řešení

V tomto případě byl přijat návrh: dáme tam zrcadlo. Vtip spočívá v tom, že většina lidí před zrcadlem ztrácí pojem o čase. Začne se prohlížet, upravovat, hodnotit apod. Z původního návrhu na komplexní rekonstrukci výtahu v řádu několika milionů korun přinesl brainstorming řešení za cca 5.000 Kč. Zrcadlo opravdu dokázalo udržet klienta před výtahem. Zisk tržby společnosti se díky zrcadlu zvýšil.

Koho pozvat na brainstorming

Doporučuje se na brainstorming přizvat široké plénum lidí. Případně je rozdělit do skupin a ty pak přenášejí souhrn návrhu. Pokud budete rozdělovat lidi do skupin, hromadně zadejte řešení situace. Následně se určí osoba, která bude brainstorming ve skupině řídit. Na závěr se týmy sejdou a sjednotí navrhovaná řešení.

Brainstorming se podrobněji řeší na semináři strategické řízení podniku a time management .



Napište nám


Pole označená (*) musíte vyplnit.

*

*

*

*

*

*

*

*

Ověřovací kód *


Nejčtenější