Videoškolení

Rekvalifikační kurzy

eShop

Semináře

Ke stažení

Zimní pneumatiky a Evropská unie

[16.11.2006, , ]

Víte, že v některých zemích Evropské unie je používání zimních pneumatik povinné? Než vyrazíte za hranice zjistěte si KDE TUTO POVINNOST MÁTE.



V rámci Evropské unie sice neplatí žádné obecně platné nařízení, ale každý řidič by si měl uvědomit ( a hlavně zjistit ), ve kterých státech mu „letní obutí“ může udělat slušný průvan v peněžence.

Povinnost "zimních gum" existuje zejména ve Skandinávii :
Norsko - 1.listopadu až 31. března, Švédsko - 1.prosince až 31. března. Kuriozitou ovšem je, že pro vaše autíčko, které je registrováno v ČR a tudíž je v uvedených státech vozidlem zahraničním, tato povinnost neplatí.

Finsko má povinnost používat zimní pneumatiky od 1. prosince do 28. února bez vyjímek.

Další údaje : Lotyšsko a Estonsko 1.12.-28.2., Litva 1.11.- 1.4., Slovinsko 15.11.-15.3.
Jestli si myslíte, že už to je všechno, tak to je velký omyl. I v blízkém okolí naší republiky můžete mít s „letňáky“ problémy. Rakousko, Německo, Švýcarsko, Itálie, Francie, Lichtenštejnsko - použití zimních pneumatik, případně sněhových řetězů platí na vybraných komunikacích.
Ani v sousedním Polsku, kde žádná taková povinnost není stanovena, ale na letní vzorek nespoléhejte.


Doporučení: Než se v zimním období vydáte k některé ze závor, které označují hraniční přechod, zasurfujte si na internetu, případně se poptejte například v autoklubu, prostě si zjistěte, jaké požadavky ohledně zimní výbavy vašeho motorového miláčka mají všude tam, kudy hodláte projet. Zimní pneumatiky každopádně doporučujeme používat. Obecně platí, že na sněhu vás neudrží motor, ale zimní pneumatiky.


Nejčtenější