Videoškolení

Rekvalifikační kurzy

eShop

Semináře

Ke stažení

Strategické řízení podniku

[09.10.2006, , ]

Vést společnost k dynamickému růstu a prosperitě je snahou většiny majitelů, manažerů firem a společností. V čem tkví tajemství úspěchu? Jak zajistit dlouhodobý růst? Které aktivity posílit a které naopak utlumit? Jak strategicky řídit společnost? Představme si pár základních pravidel efektivního řízení.


Strategické řízení podniku 11.1.07 v Plzni

 

Víte kdo jste, kde jste a kam chcete jí?

Je až zarážející, kolik společností je v ČR řízeno lidmi, kteří na tuto otázku nedokáží odpovědět. Když majiteli společnosti položím jednoduchou otázku: „Kde chcete být za 5 let?“, dost často slýchám odpověď: „Byl bych rád, abych přežil popř. přežila“.
Přitom jedním z nejdůležitějších bodů strategického řízení podniku je právě definování přesné vize dané společnosti. Musíte přesně znát odpovědi na následující body:
• kde chci být za rok, dva, pět let, ……….
• silné i slabé stránky Vaší společnosti
• v čem jsme na trhu č. 1
• v čem se chci stát na trhu č. 1
• v čem je lepší konkurence
• co si žádá trh
• co si bude trh žádat
• mohu to trhu nabídnou (jak rychle, v jakém množství)
• kde je pro mne klíčový segment trhu
• jak tento segment oslovit
Otázek je samozřejmě daleko více, ale ruku na srdce, znáte odpovědi alespoň na tyto?

Znají Vaše cíle lidé, kteří Vám k jejich naplnění pomáhají?

V případě, že máte přesně definovány cíle a vize společnosti je nutné začít dělat strategické kroky k naplňování Vaší vize. Velké cíle však většinou nejste schopni naplnit sami. Potřebujete se obklopit týmem lidí, kteří pro Vás pracují.
Většina z nich však dnes chodí do práce a mnohdy vykonávají svěřené úkoly bez znalosti smyslu dané práce. Mnohdy ani neznají základní vize dané společnosti. Zkuste položit stejné otázky z předchozí kapitoly i Vašim řídícím pracovníkům.
Pokud Vaši podřízení neznají Vaše vize, nemohou ani kreativně přicházet s nápady na urychlení procesu růstu Vaší společnosti.
Podstatnou věci je i to, zda mají motivaci k tomu Vaši společnost někam posouvat.

Máte kontrolu o naplňování Vaší vize?

Jste schopni rychle analyzovat stav Vaší společnosti? Chcete například během jednoho roku zdvojnásobit obrat Vaší společnosti při zachování 20% zisku. Dokážete předložit dané kroky, které Vás za poslední měsíc k tomuto cíly přiblížily? Kde naopak zaostáváte ze Vaším plánem? Které kroky musíte učinit dnes, zítra, za týden, za měsíc? Jak rozšířit či snížit počet pracovníků? Jaké zajistit vzdělání svoje i podřízených? Jedna z hlavních timemanagementských pouček říká: „co nedokážu měřit, nedokážu řídit“.
Pokud nemáte kontrolu, může se opravdu stát, že za 5 let nebudete mít co řídit. Dnešní doba je charakteristická tím, že velcí již nelikvidují malé, ale dynamičtí ty pomalé.

Poraďte se s odborníky

Nechte se inspirovat semináři a školeními. Mnohdy se může investovaná tisícikoruna mnohonásobně vrátit již v prvních týdnech či měsících. Čerpejte informace při diskuzích. Stačí navštívit některý z námi pořádaných seminářů a dokážete již další kroky činit samostatně. Můžeme Vám následně nabídnout občasné i pravidelné konzultace a případně s vámi rozebrat vhodný výběr daných postupů ve vaší společnosti.
Na druhou stranu nemusíte dělat nic. Rozhodnutí záleží pouze na Vás.


Napište nám


Pole označená (*) musíte vyplnit.

*

*

*

*

*

*

*

*

Ověřovací kód *


Nejčtenější