Videoškolení

Rekvalifikační kurzy

eShop

Semináře

Ke stažení

Finance až na tom prvním místě

[04.10.2006, , ]

Peníze jsou jedním z hybných motorů současné doby. Pokud je máte, jde vše většinou hladce. Začnete-li se však dostávat až na dno měšce, přináší to mnohdy potíže. Řešením může být půjčka, hypotéka, leasing, americká hypotéka a mnoho dalších. Výběr je široký, víte však na co si dát pozor? Položte si několik základních otázek než se dostanete k podpisu smlouvy.


Potřebujete opravdu úvěr?

Většina lidí si bere úvěry na věci, u kterých až následně zjistí, že je vůbec nepotřebuje. Rozhlédněte se po domácnosti a zjistíte, kolik málo používaných věcí vás obklopuje. Než začnete něco pořizovat na úvěr, několikrát zvažte důležitost koupě. Doporučujeme koupi odložit, ušetřit si cca 50% pořizovací ceny a teprve potom danou věc pořídit? Mnohdy během šetření finančních prostředků zjistíte, že danou věc vůbec nepotřebujete.

 

Pokud úvěr potřebujete, sledujte několik parametrů.

První otázkou většiny klientů je, jaká je úroková sazba daného produktu a ostatní parametry většinou přehlížejí. Přitom skryté poplatky tvoří podstatnou cenu úvěru. Podstatné jsou především poplatky za vedení účtu, za pozdě připsané platby splátek, za zasílání výpisů, za předčasné splacení úvěru a mnoho dalších.

Nízká úroková sazba je hlavním lákadlem většiny bank. Jedná se však mnohdy o úrok s fixací na jeden rok. Může se pak klidně stát, že místo měsíční splátky hypotéky 8.000 Kč budete platit např. 10.000 Kč. Vývoj úrokových sazeb je velmi nejistý a předpověď budoucí situace se mnohdy rovná věštění z křišťálové koule.

 

Vyberte si vhodného poradce.

Každý by měl dělat to, co umí. Pokud potřebujete opravit auto, jistě se nepůjdete poradit s pekařem jenom proto, že se jmenuje Náprava. Na trhu se pohybuje mnoho společností, které mají na první pohled naprosto seriózní název. Může se však jednat o společnosti, které pouze těží z nevědomosti lidí.

Běžným trikem je například přesvědčit vás o tom, že získat úvěr není žádný problém, je nutné zřídit pouze životní pojištění u doporučené pojišťovny a úvěr je pak zaručen. Jste poradcem přesvědčeni, že nejvhodnější je zaplatit pojistné minimálně na rok dopředu a máte tak 100% jistotu. Po úhradě pojistného najednou zjistíte, že získat úvěr problém je a peníze vám pojišťovna nevrátí. Zbude vám pak pouze drahá pojistka, kterou vůbec nepotřebujete.

Před zahájením řešení s finančním poradcem si od něho nechte předložit kolik úvěrů již vyřídil, případně ho požádejte o pár kontaktů na spokojené klienty a ověřte si pravost jeho tvrzení.

 

Nenaletět je mnohdy složité.

V případě, že budete potřebovat poradit s výběrem vhodného řešení vaší finanční situace, kontaktujte nás. Rádi provedeme základní rozbor vaší situace a nastíníme vám základní možnosti řešení.



Napište nám


Pole označená (*) musíte vyplnit.

*

*

*

*

*

*

*

*

Ověřovací kód *


Nejčtenější