Videoškolení

Rekvalifikační kurzy

eShop

Semináře

Ke stažení

deprese

Deprese

[08.12.2010, ]

Deprese přicházejí většinou v období spojených s rekapitulací života. Mohou to být Vánoce, Silvestr, narozeniny nebo jiná výročí. JAK SE DEPRESÍM BRÁNIT?


Proč přicházejí deprese

Většina lidí prožívá deprese při rekapitulaci vlastního života. Nejčastěji se tak stává v období Vánoc a vstupu do dalšího roku. Hlavním důvodem deprese je, že dochází k možnosti porovnání stávající a předchozí situace v měřitelném úseku.

Možnosti srovnání a zjištění, že se za poslední rok nic podstatného nezměnilo vyvolává u většiny lidí úzkost, která může přejít až v silné deprese.

Jak se bránit

Nejdůležitější je si uvědomit, že za dané období jste kromě nezdaru prožili i úspěchy. Na to však většina lidí při prožívání deprese nemyslí. To pozitivní totiž bereme jako samozřejmost.

Ukažme si to na příkladu:

Každý den berete do ruky například 100x propisku. Jednou Vám vypadne z ruky a v tu chvíli si většina lidí v duchu pomyslí „To jsem ale deb..“. Přitom statisticky vzato úspěšnost správného uchopení propisky je 99%. Toto však bereme jako samozřejmost a 1% neúspěchu Vám vyvolává deprese.

Doporučení: veďte si záznamník (úspěchovník) a kdykoliv se vám něco zajímavého povede, poznamenejte si to. Až pak na Vás příště přijde deprese, zalistujte si v tomto záznamníku a vzpomeňte si na úspěchy.

Práce s odborníky

Odborné semináře

Deprese přicházejí většinou kvůli finanční, rodinné nebo pracovní situaci. Projekt Růst osobnosti Vám nabízí pomocnou ruku v podobě seminářů pro veřejnost.

Lékařská péče

V případě, že jsou Vaše deprese vážnější, doporučujeme svěřit se do rukou odborníka.

Většina lidí má obavu z toho, že je okolí za „projevenou slabost“ odsoudí. Opak je však většinou pravdou. Mnohdy následně získáte podporu i od lidí, od kterých to vůbec nečekáte.

V případě, že někdo na naše doznání deprese zareaguje posměšně, přejděte to například větou. „Přiznání slabosti je první krok k jeho řešení a mám zájem toto změnit. Nalezl/a jsem tolik odvahy, že jsem se ke své slabosti přiznal/a. Našel (našla) jsi k podobnému kroku odvahu ty?“

Pokud se však i tak bojíte reakce rodiny je možné řešit konzultace deprese s psychologem bez jejich vědomí. Lékař má za povinnost ctít lékařské tajemství.

Přeji Vám, ať jsou pro Vás případné deprese s odstupem času jen příjemnou úsměvnou vzpomínkou.



Napište nám


Pole označená (*) musíte vyplnit.

*

*

*

*

*

*

*

*

Ověřovací kód *


Nejčtenější