Soud a paragrafy

Silniční daň může způsobit potíže

[29.05.2013, ]

Používáte soukromé vozidlo ke služebním účelům a platíte za něj silniční daň? Víte o tom, že můžete mít potíže s plněním pojistné události z povinného ručení? Milionové škody můžete platit místo pojišťovny VY. Hrozí vám tak doživotní dluhy a případné exekuce.


Příklad z praxe

Přehrajte si úvodní intro - jak funguje videoškolení

V případě, že na přechodu pro chodce porazíte chodce, je velmi pravděpodobné, že mu způsobíte trvalé následky. Běžnou praxí pak je, že se poškozený domáhá jednorázového finančního odškodnění a v některých případech i měsíční renty, kterou si kompenzuje například ušlý zisk z důvodu částečné, nebo plné invalidity.

Tyto náklady jsou hrazeny z povinného ručení vozidla.

Krácení pojistného plnění z povinného ručení

Cena videoškolení je 138 - 190 Kč.V případě, že má pojišťovna platit takto vysoké a dlouhodobé pojistné plnění, hledá celkem logicky způsob, jak tuto povinnosti přenést částečně, popř. úplně na řidiče. Přichází na řadu hledání tzv. výluk z pojistného plnění.

V případě, že je za vozidlo zaplacena silniční daň, což se dá jednoduše ověřit na finančním úřadě, považuje pojišťovna toto auto za firemní vozidlo. A podle všeobecných pojistných podmínek (VPP) většiny pojišťoven smí firemní vozidlo řídit pouze držitel potvrzení o odborné způsobilosti pro sk. B – tzv. průkaz řidiče referenta.

V případě, že toto potvrzení nemáte, může vám pojišťovna krátit pojistné plnění o 20 – 100%. Většina řidičů toto bohužel neví.

Řešení v autoškole

Potvrzení o odborné způsobilosti pro sk. B – průkaz řidiče referenta získáte v autoškole na základě školení, které stojí cca 2.000 Kč bez ohledu na počet školenců.

Školení po internetu

Druhou možností je školení po internetu. Videoškolení lze pořídit individuálně za 190 Kč , popř. ve zvýhodněných balíčcích. Např. 4 licence získáte za 570 Kč . Podívejte se, jak videoškolení probíhá .

V rodině si často půjčují auto i rodinní příslušníci a proto Vám doporučujeme tuto variantu, protože jakmile někdo z nich řídí vozidlo se zaplacenou silniční daní, musí mít průkaz řidiče referenta. V opačném případě rovněž hrozí zmiňované postihy.

Rozhodnutí je na vás

Největší výhodou videoškolení je jednoduchost. Nikam nemusíte chodit, vše probíhá v pohodlí vašeho domova.

Sami se rozhodněte, zda raději zaplatíte maximálně 190 Kč za jedno videoškolení , nebo budete platit  statisícová odškodnění místo pojišťovny VY.


Nejčtenější